Friluftsliv, aktivitet og psykisk helse

Vitalis Helse Kragerø er opptatte av at pasientene skal oppleve glede og velvære i behandlingen og ønsker at behandlingsoppholdet skal legge et godt grunnlag for livet videre. Valg av behandling er derfor i stor grad rettet mot metoder som pasienten enkelt kan gjennomføre på hjemmebane.

Å bruke kroppen ute i naturen er en av måtene en selv kan bidra til å bedre sin psykiske helse. Bevegelse ute i naturomgivelser skaper et lavere stressnivå enn tilsvarende aktivitet inne og er for mange terapi i seg selv. Ved ensidig innendørs trening vil enkelte føle seg fysisk avstengt innenfor et begrenset område og dette bærer tradisjonell behandling i psykiatriske institusjoner mye preg av. Fokus på omgivelsene og naturen rundt seg gjør egne problemer lettere å bære og kan også fremme et bedre søvnmønster. Mange erfarer at det er lettere å kommunisere med andre når en beveger seg ute fremfor innendørs. Hver enkelt tilpasser sine sosiale ferdigheter ved å bevege seg utendørs alene eller sammen med andre .Alt håp er UTE

Kragerø som kommune har mye å by på av natur. Vårt sykehus har strandlinje til den vakre skjærgården. Her er det muligheter for å fiske, bade eller rett og slett nyte områdets vakre natur. På sykehusets område har vi båt som kan benyttes til turer på fjorden, fiske, sette krabbeteiner og garn eller lignende. Ved sykehuset er det også store skogsområder som kan benyttes til rehabilitering og fysisk mosjon hele året gjennom. Vi kan tenne bål og spise måltider utendørs.

Vitalis Helse Kragerø vil bruke de flotte naturomgivelsene i og rundt Kragerø aktivt i behandlingen. Sjø og skjærgård, skog og fjell er for Vitalis Helse Kragerø viktige behandlingsrom hvor pasientene kan oppleve mestring, sosialt samhold, glede og vekst. Videre er målet at pasientene skal kunne motivere og orientere seg i eget nærområde og finne egne arenaer de kan oppleve videre vekst og gode opplevelser alene eller med lokale samarbeidspartnere (f.eks. turlag, brukerorganisasjoner, idrettslag osv.).

Man behøver ikke å være i god fysisk form for å være med på våre turaktiviteter og friluftsliv. Vår intensjon med dette tilbudet er at alle på en eller annen måte kan delta. Derfor legger vi opp en plan sammen med pasienten som den enkelte kan mestre.

Praktisk informasjon:

Ved innleggelse hos Vitalis Helse Kreagerø er det viktig å ta med klær og skotøy tilpasset alt slags vær for en best mulig opplevelse. Kontakt ditt lokale NAV-kontor dersom du trenger økonomisk bistand til klær til bruk under behandlingen.

God tur!